Zmínka o vesnici Stanislavice

10.02.2012 19:44

 

První zmínky o vesnici Stanislavice  jsou z roku 1440 . Vesnice Stanislavice (dnes část Českého Těšína) patřila původně k majetku těšínských knížat.
Leží asi 6 km západně od Českého Těšína na silnici I/11.

Ve vsi existovaly dva dvory.Do dneška je zachován tzv. Dolní dvůr, který přečkal hospodaření jak místního JZD, tak i Státních statků Karviná. V současnosti je využíván k podnikání a díky tomu je alespoň minimálně udržován. Horní na východní straně vsi na svahu vysoko nad vsí a nad pravým břehem horního toku Chotěbuzky. V roce 1775 nechal těšínský zlatník Jan Grešlovič ve východní části Horního dvora vystavět nevelký, pozdně barokní zámek. Byla to jednoduchá patrová budova krytá nízkou valbovou střechou. Vstupní, s barokně zdobeným portálem s kartuší ozdobené průčelí bylo obráceno k východu. Po roce 1801 koupili Stanislavice Larischové a zámek tak ztratil svou původní rezidenční funkci a sloužil pouze jako kanceláře a byty. Larischům zámek patřil až do první pozemkové reformy. Tehdy jej získal i s dvorem F. Alkiery, který na zámku bydlel. Po roce 1945 jej zabral stát a vuživálo ho místní JZD. To zámek upravilo ke skladištním účelům a nakonec budova sloužila jako drůbežarna! Naprostou neúdržbou zdevastovaný zámek byl v roce 1967 zbořen. Teprve později byly zbořeny i ostatní budovy dvora. Zachována zůstala pouze kaplička sv. Jana Nepomuckého.

Největšího rozkvětu Stanislavice dosáhly koncem šedesátých let minulého století. Tehdejší jisté politické uvolnění umožnilo podnikání obcím. Při MNV Stanislavice vznikly místní služby (výroba tvárnic, autodoprava a autobazar) a z jejich výnosů byla financovaná mj. výstavba zpevněných obecních silnic a stavba kulturního domu.
Po integraci k Českému Těšínu v roce 1975 však byla obec čím dál tím více zanedbávána a po roce 1989 se pro českotěšínské radní stala zajímavou pouze pro pochybné privatizační čachry. Nejviditelnějším výsledkem je úplná devastace kulturního domu.

Paradoxně nejlépe udržovanou památkou je tank – dar vojenského útvaru z Martina. Svojí existenci si stále zachovává místní obchod, parta mladých lidí udržuje místní "fotbalové hřiště", a nejaktivnější život je u místní zbrojnice,díky místnímu sboru dobrovolných hasičů. Bývalý kulturní dům dostal nový kabát rekonstrukce, v rukou soukromého vlastníka, který z něj udělal napůl bytovku a  napůl opravnu aut.

 

Toto bylo hlavně o Dolní části Stanislavic. Ta horní část tj. ta naše „Vyrubaná“ je  součástí taktéž vesnice. Pro zmínku stojí napsat pár slov o části Pod Kamionkou, kde jsou přírodní raritou tři přírodní vodní oka. No vlastně v dnešní době již jedno, dvě z nich se stačily  zavést odpadem v lepším případě bio.

 

Občerstvit se můžete již léta v hospůdce „Na Vyrubané“ nyní se hospůdka pyšní honosným názvem „MOTOREST – NA VYRUBANÉ“. Budova je chráněna památkových úřadem.

 

Myslivna (Hájenka) je sice v pásmu již přilehlé obce Chotěbuz, ale k Vyrubané neodmyslitelně patří. Myslivna se proslavila výbornými akcemi a to hlavně „Srnčí hody“ apod. Zároveň můžeme i zavzpomínat na společenská setkání „Červeného kříže“ pod vedením paní Blaženky Konečné.

 

50. léta 20. století - už zdevastovaná budova místního zámku

 

 

Jediné co dnes zbylo na místě kde býval Stanislavický zámek, kaplička sv. Jana Nepomuckého