Ohlédnutí slovy za činností sboru v roce 2015

02.01.2016 13:12

Zpráva o činnosti za rok 2015

 

Členskou základnu Sboru dobrovolných hasičů Český Těšín – Stanislavice tvoří 101 členů.

Rok 2015 byl znovu pro sbor dobrovolných hasičů Č. T. Stanislavice  plný práce a úspěchů. V lednu na valné hromadě se zvolilo nové složení výboru sboru (i když se složení trošku omladilo, vedoucí funkce obhájili dosavadní zkušení členové).

 I v tomto roce sbor ukázal, že práce s dětmi je pro něj jedna z nejhlavnějších priorit. Hovoří o tom i výsledky dětských kategorií v soutěžích, a to převážně ve hře Plamen. Na okresním kole této hry obsadili jak mladší tak i starší žáci 2. místo, čímž si starší kategorie vybojovala postup na krajské kolo, kde obsadila konečné 7. místo. Nesmíme zapomenout na vytvoření týmu přípravky, tedy ti nejmenší, kteří se během roku představili na několik soutěžích a to i již na zmiňovaném okresním kole hry Plamen. Na podzim pravidelně bývá první část hry Plamen, kdy se soutěží ve dvou disciplínách, aby na jaře v druhé části se okresní kolo dokončilo. Letos jsme do podzimní části Plamene vyslali dva družstva starších žáků, jedno družstvo mladších žáků a družstvo přípravky. V průběžném pořadí jsou mladší žáci na 10. místě, a jeden tým starších žáků na 1. místě a druhý taktéž na 10. místě.  Přípravka není oficiálně hodnocena. Je to ovšem jediné soutěžní družstvo okresního kola v této věkové kategorii.

 

Kromě dětí reprezentuje sbor v požárním sportu i kategorie dorostu a mužů. Co se týče dorostu, měli jsme letos na okresním kole dva zástupce v jednotlivcích. Ve střední kategorii obsadil náš Jan Valica 2. místo, a starší kategorii náš dorostenec Petr Andráško vyhrál, čímž si zajistil účast na krajském kole. I na této úrovni se Petr neztratil a vybojoval konečné 3. místo.

 

V dospělých kategoriích nejsme bohužel už několik let schopni sestavit družstvo žen, a tak máme jen muže. Ti jsou účastníky Těšínského poháru a zároveň i Beskydské ligy. Za celý rok náš sbor reprezentovali na 25 soutěžích v požárním útoku. V těšínském poháru skončili na konečném 6. místě. V Beskydské lize vybojovali 9. místo. Kromě požárního útoku se pár jednotlivců z řad sportovního týmu zúčastnili několik soutěží TFA (tzv. železný hasič). Mimo požární sport náš sbor reprezentovali muži i na florbalovém turnaji v Dolní lhotě, či v jednotlivcích na Gladiator Race.

 

Důležitou složkou našeho sboru je i naše výjezdová jednotka, která se letos zúčastnila dvou taktických cvičení (jedno bylo okrskové, druhé sama navrhla a zorganizovala). Nebyla to, však jen cvičení, kde se naše jednotka ukázala. Letos byla povolána i na čtyři ostré zásahy. Jednotka se skládá z 15 členů a neustále se snaží o doplňování moderního vybavení, aby byla akceschopná, v co největší šíři různorodosti mimořádných událostí.

 

Členové sboru také celoročně pracují na opravách a rekonstrukci zbrojnice. Letos se pokračovalo v pracích v garáži, a také se konečně podařilo zajistit plynové topení do zbrojnice. Samozřejmě se jedná i o dalších mnoho brigádnických hodin při údržbě vybavení, či údržbě a úklidu v okolí zbrojnice.

Sbor se snaží i přispívat kulturně, a to převážně organizací různých akcí. Jedná se o Hasičský ples, Ukliďme Stanislavice, Kácení Máje, Dětský den, Soutěž v požárním útoku, Hasičská Zábava, Vánoční besídka, Promítání filmů pro děti, aj. Pro své členy pravidelně pořádá Vilijovku, Smažení vaječiny (které letos bylo spojeno s projektem Setkání zasloužilých členů sboru), letos k tomu přidal i výlet do vinného sklípku.

Letošní rok byl sbor, díky svým členům aktivní i co se týče získávání peněz z projektů a dotací. Díky dotaci z města Český Těšín se nám kromě již zmíněného Setkání zasloužilých členů podařilo uspořádat také akci pro děti z místní  ZŠ a MŠ ve Stanislavicích, kde jsme je již podruhé přivítali u nás v hasičské zbrojnici. Také jsme byli finančně podpořeni dotací z rozpočtu města Český Těšín na podporu sportovních a jiných aktivit na rok 2015 na nákup technického vybavení, které poslouží dětem k tréninku. Kromě úspěšného čerpání dotací z města, sbor uspěl i v žádosti projektů v MiniGrantu Srdcovka NOKD. Jednalo se o projekty, které zabezpečili vybavení přileb, dresů a technických prostředků, hlavně pro družstvo přípravky.