Sezóna sportovních týmů v roce 2010

01.01.2011 17:54

 

2010

 

Železný hasič

 

V sobotu 8.5. jsme se zůčastnili soutěže Železný hasič ve Stonavě v sestavě Marek Puška, Michael Plaček, Tomáš Walach, Lukáš Pinkava. Nejlepší z našich byl Marek Puška, který skončil na 11. místě. Děkujeme Stonavě za uspořádání této soutěže a za půjčení výstroje. Více ve videu či fotkách.

 

 

 

 

Okrsek

 

15.5. v sobotu se konal okrsek Českého Těšína v požárním sportu. Náš sbor se dostavil s nejpočetnější výpravou – totiž dokázali jsme poskládat týmy do všech kategorií.  Domů jsme přivezli tři poháry : ženy, které  obsadili druhé místo (velká pochvala že se zase po menší pauze dokázali poskládat) , a naše dorostenky a naši dorostenci  za první místa(pochvala hlavně novým členům že to zvládli). Co se týče mužů – bylo to už horší, dva NP znamenali poslední místo. Poprvé to bylo z naší nedbalosti když se nám zamotalo céčko tak že ho béčko škrtilo a nebyl tlak na pravém proudu – to se pak těžko nastříkává, a při druhém jsme utopili a ztratili někde koš v kádi – co naplat , mužům štěstí nepřálo. Úroveň celého okrsku snížil podle mě fakt že se zrušily stovky, ale tak co se dalo dělat. Avšak každopádně se třemi poháry se jelo vesele domů – sranda byla, no a teď hurá na pohárové soutěže ...sezóna začala na plno. Dorost mužský i ženský ještě čeká okresové kolo , to samé platí pro naše ženy pokud se toho nezřeknou.

 

První noční soutěž v Kozlovicích a denní soutěž v Lištné

 

·  Dne 5.6. 2010 se náš team ve dvě hodiny odpoledne rozjel na nedalekou cestu do Dolní Lištné, kde se konala již 17. Pohárová soutěž o putovní pohár starosty obce. Na místo jsme přijeli celkem včas a tak jsme mohli vidět ještě závod našich polských sousedů a to v kategorii PS8. Startovali jsme jako 6. , jelikož každý z nás chtěl být co nejdříve doma a připravit se na noční soutěž v Kozlovicích. Celá naše sestava byla z dorostenců a nervozita trochu šla vidět, jelikož se nám první start nepovedl – vyběhli jsme dříve. Podruhé už se to povedlo , avšak bohužel Lukášovi nevyšel koš jak si představoval a právý proudař Michal , pro změnu nezaklekl a neudržel pak hadici se silným tlakem a měl tím pádem 3sek prostřik. Výsledný čas 23… není žadná sláva , ale na to co se stalo vše za chyby jde to. Uklidili jsme všechny věci a fičelo se domů. V 19h už však se vyjíždělo na zcela delší cestu do Kozlovic. Startovalijsme opět v 1. Desítce a tentokrát s náma jelo i naše ženské družstvo. Celý útok byl celkem v pohodě rozjetý , avšak strojník Papuch neviděl dopředu na proudaře , tak nevěděl kde jsou a jel tím pádem jen na půl plynu. Do toho všeho měl i levý proudař , ( tedy já ) protřik 1sek. Výsledný čas byl nakonec 21,702 , což nám nakonec vyneslo docela pěkné 15. Místo. Naše holky startovaly o tři startovní místa později a na to , že měly takové zmatky na základně a na nějaký problém na pravém proudu a byla to jejich první pohárová soutěž a první noční soutěž nakonec daný útok dokončily!!! S časem 42,548 skončily na 9. Místě. Níže naleznete výsledky z Kozlovic , ale také videa z Dolní Lištné.

 

 

Okresní kolo mladších, starších žáků a dorostenců

 

·  V neděli 6. června v Karviné- Hranice proběhlo okresní kolo žáků (druhá jarní část) i dorostenců. Z podzimu si mladší i starší žáci vydobili pozice ,které se dali na jaře proměnit v medaile. Vzhledem k problémům různým, se běhala jen královská disciplína –útok. A naši mladší i starší žáci to dokázali, a i přes některé menší problémy dosáhly na medaile – starší tedy postoupili na kraj, avšak toho jsme s vzdali, neboť jsme cítili , že tento rok by jsme nedokázali reprezentovat okres tak jak se patří – probíhá u nás generační krize a měli by jsme problém vůbec poskládat pořádný tým. Avšak pozitivní bylo , že i tentokráte jsme dokázali postavit přípravku, která útok dokončila. Tradičně velké dík patří vedoucím naších žáků Karině Štemberkové a Věrce Pinkavové.

No a odpoledne šli na řadu dorostenci- muži ,ženy. Konkurenci naším týmům byli, v mužské kategorii Bohumín Kopytov a v ženské kategorii Rychvald. Prvně se napsali testy požární ochrany, které pro nás dopadly dobře, pak se šlo na útoky. Holky svůj úkol zvládli a na kraj , který bude v Opavě si účast vybojovali. Chlapi bohužel svůj útok nezvládli, a tak na kraj putuje Bohumín. Pro chlapy to bylo zklamání, avšak nezbývá nic jiného než fandit a věřit holkám že na kraji se neztratí a udělají nám tam jméno.

 

 

 

Ohlednutí za měsícem červenec

 

·  Utekl další měsíc a s ním iplno dalších závodů s účastí našeho ženského i mužského teamu. A zde si opět ve zkratce vše přiblížíme jak to teď již v minulém měsíci vypadalo. Začneme první prázdnhinovou neděli. To se náš mužský team zůčastnil okrskové soutěže v kopané a obsadili již podruhé za sebou krásné 2. místo! Gratulujeme. O týden později přesněji 10.7. se konalo další kolo Těšínské ligy a poté tradiční pohárová soutěž v Mistřovicích. V Těšínské lize jsme i přes prostřiknutí 2sek levého proudaře a s výsledným časem 19,379 obsadili krásné 2. místo a celkově jsme si udrželi 3. místo. V pohárové soutěži s celkem pomíchanou sestavou se nám už, ale tolik nevedlo a výsledný čas 38,54 stačilo jen na předposlední místo. Naše ženy zaběhly svou dalo by se říci klasiku a s časem 25,35 obsadily 4. místo v katogorii žen. 

 

O týden později prozměnu jsme zavítali k naším kamarádům do Kojkovic, kteří pořádali VII. kolo MSL - tedy kvalitní časy kvalitní teamy dalo by se říct letecký den a pro nás jen pohled s otevřenou pusou a získávání zkušeností - hlavně pro nové proudaře. Uběhli jsme sice opět s časem pod 20sek , přesněji 18,4 a to byl vystřik - 15,6!!! Ale na této soutěži s časem 18,4 to akorád stačilo na poslední místo - pokud tedy nepočítam teamy , kteří měli NP. Po Kojkovicích jsme ihned jeli do Zpupné Lhoty tedy na další kolo Těšínské ligy , kde bohužel náš mužský team - hlavně tedy proudaři opět zápasili s vodou , ale tentokrát boj uplně prohráli čas 43sek nám zajistilo aspoň jeden bod do TL, ale spadli jsme na 4. místo celkově. To naqše ženy zaběhli čas okolo 26sek a soutěž vyhrály před holkama ze Stonavy. 

 

Dne 22.7. Jsme jeli i přes velké přívalové deště trénovat do Kojkovic. Hoši z Kojkovic nás naučili mnoho poradili co věděli a i když počasí nepřálo a to doslova vůbec. Poslední útok se v celku povedl čas 17,3 - dokázali jsme si , že to jde! Při jednom ůtoku dokonce vystřik byl za 14sek!!! Proudaři však nám stále malují a vysledný z toho byl okolo 20sek. Myslím si však, že tyto rady se nám budou hodit a už se těšíme na další společný trénink v Kojkovicích. 

Na 24.7. se každý z nás ohromě těšil !!! Byl to den kdy náš mužský team se vydal na Slovensko - no nedá se říct mužský team jeli jsme tam po komplikacích nakonec čtyři - Já , Rampa , Plajda a Dudánek a řidič pan Chmiel:-D Počasí taky nepřálo, ale přesto vydali jsme se okolo půl jedné směr Slovensko do Podvysoké. Měli jsme domluveného Karla Ryla , že nám zaběhne koš a kluci z Podvysoké rozdělovač a proud. Na místě jsme však s hrůzou zjistili, že kluci z Podvysoké nemohou , protože už běželi za jiné teamy - zklamání. Zmatkovali jsme domlouvali jsme až nakonec nás zachránil Kamil ze Stonavy , který šel do našeho dresu - naoplátku jsem jim zaběhl levý proud a nám levý proud nakonec zaběhl nějaký slovák nikdo neví kdo to byl odkud byl , ale zaběhl v našem dresu :-D A vůbec ne špatně. Teď nám chyběl už jen košový. Kaja Ryl spolu s Vrbicí stále v nedohledu do startu nám zbývalo snad 20min, ale nakonec Vrbice přijela. Rylovi se nakonec do vody nechtělo - nedivím se bylo hnusné počasí a tak nám koš zaběhl náš kamarád Martin Konečný z Kojkovic , který tam přijel s Vrbicí. Štěstí nám , ale opět nepřálo Martin narazil košem o hranu káďě a to zpomalilo celý zadek a výsledný čas 19,4sek - slabé. I tak děkujeme Martinovi za pomoc totéž Kamilovi ze Stonavy a tomu borcovi neznámému ze Slovenska:-D 
 

 

31.7. - poslední prázdninová sobota a první účast SDH Stanislavic na Beskydské lize ve Vyšních Lhotách , kterou máme v plánu příští rok absolvovat. Trať velice netradiční - B hadice do rozdělovače se musela protáhnout překážkou a teprve pak zapojit do rozdělovače a proudaři si vyběhli prudký kopeček do lesa, kde každý z nich měl terč uplně někde jinde. Naše sestava - velice pomíchaná. Koš- Lenka Pinkavová , Nápich - Michael Plaček, Stroj - já. Pravý P. - Tomáš Bango , Levý P. - Lukáš Pinkava. Tedy opět nebyli jsme komplet půjčili jsme si dva borce od domácího teamu bečkového tedy a rozdělovač - sázeli jsme na to , že budou sehraní a na tu překážku připraveni. Což se ukázalo , že opravdu jsou. Mašina při zahřívaní sice nějak stávkovala, ale později se rozběhla jak měla a byla společně s náma připravena jít do boje! Chystání na základně - zvláštní. Vše uvidíte na videu, jenž točil pan Kusyn. Startování raději nekomentovat :-D Startér chtěl startovat už, idkyž na startu nebyl celý team ještě. U útoku se bohužel Plajdovi nepovedl nápich , měl to přes zub a levý proudař prostříkal větší sekundu a výsledný čas 24sek - škoda, velká škoda toho nápichu. Avšak nedopadli jsme vůbec špatně znamenalo to pro nás 12. místo z celkových 50 sborů a myslím si , že na Beskydské lize jsme udělali dobré jméno.
 

 

Ohlednutí za měsícem srpen + domácí soutěž

 

·  Nejen prázdniny končí , ale i sezóna pomalu se blíží do svého cíle. A co se dělo v předposledním závodním měsíci to Vám právě zde napíšu. 7.8. jsme opět zkusili soutěž , která se dost podobala soutěžím Beskydské ligy , přesněji zkusili jsme zajet pouze s mužským teamem do Raškovic. Trať byla netradiční v tom , že po 40m se začala točit doprava a každý z proudařů navíc běžel uplně někam jinam. Na soutěž se dostavilo mnoho teamu - přesněji 28 a jelikož jsme přijeli docela pozdě startovali jsme 23. Chyběl nám pravý proudař a tak po domluvě s kamarády z Kozlovic jsme si půjčili od nich. Na to , že vzadu na koši to trochu zaskřípalo (savice se nesměla dotýkat země) výsledný čas 18,75 byl pěkný a stačilo to na krásné 7. místo.


O týden později přesněji 14.8. se konala naše domácí soutěž do kopce - letos o mnoho bohatých cen od sponzorů , které uvedu později. Očekávali jsme hodně teamů, ale nakonec nepřijeli někteří , kteří slíbili a účast se podobala k loňskému roku. Každopádně velký favorit SDH Písečná dorazila a svou roli favorita jasně tady všem ukázala a předvedla nádherný útok a s časem 17,700 vyhrála. Osobně si myslím, že v našem kopci ještě nikdy lepší čas nepadl. Naše mužské ačko startovalo dvakrát. Poprvé proudaři neschodili ani jeden terč , ale jelikož nepovedlo se to ani SDH Horní Žukov zjistili jsme , že problémy jsou na terčích, ale po menší úpravě už vše jelo jak mělo. Zde Vám trochu přiblížím celou soutěž.

Po úpravě terčů se na start chystá SDH Stonava , která byla napůl zaplněna domácími. Zadek celkem vyšel , ale bohužel po zaváhaní bečkaře strojník musí čekat na vodu a vysledný čas 26,689 na bednu asi stačit nebude. Po Stonavě se na start chystala již zmiňovaná Písečná , která předvedla nejkrásnější útok během soutěže , sedlo jim vše co se dalo , i když proudaři nedoběhli uplně k čáře a po menším zavahání na pravém proudu z toho byl krásný čas 17,700 a dalo se předpokládat, že i vítězný. Po Písečné na start se chystají borci ze Šunychlu, kteří nás poctili svou návštěvou, ale bohužel bečkař uklouzl a to ho rozhodilo natolik , že už bečkový spoj do stroje nestačil zapojit a posléze to borci ze Šunychlu vzdali - tedy první NP.
 

Poté na start se postavili naše baby , těm prakticky povedlo se vše , ale proudařky prostříkali trochu více než by bylo dobré, ale i tak výsledný čas 33,950 je vyhoupl do čela. Poté šel na start opět Horní Žukov, rozběhnuté to bylo krásně , ale posléze se zdálo , že pravý proud asi nestihne doběhnout a tak strojník ubral, nakonec se to celé ukázalo naopak pravý proud sestříkl o celé 2sek dříve než levý proudař, kterého asi rozhodilo to dlouhé čekání na vodu. Po Žukovu u základny vidíme holky ze Stonavy - velké soupeřky pro naše ženy, ale po školácké chybě na rozdělovači , kde čerstvá posila Stonavských žen zapoměla otevřít ventily aby k proudům dotekla voda + prostřik pravé proudařky v délce 7sek čas 63,109 naše ženy nemohl ohrozit.

 

Tradiční účastník naší soutěže SDH Doubrava patřila také k velkým favoritům soutěže, ale upřímě řečeno Písečnou překonat asi nemohli. Po krásně provedeném útoku byla jen škoda , prostřiku na pravém proudu v délce 6sek a výsledný čas 26,453 Doubravu vyhoupl prozatím na třetí místo , i když se vědělo , že to asi s takovým časem moc dlouho nevydrží. Poté se chystalo zopakovat útok naše mužské ačko, rozběhnuté to bylo pěkně , ale bohužel ani jeden z našich proudařů nesestříkl - chyba byla asi špatné rozhození hadic a tedy jim se udělala na proudnici jen taková sprška a to se pak horko těžko trefuje do terče. Někdo zase povídá , že chyba to byla strojníka, ale podle fotek proudaři zas tak daleko od čáry nebyli, takže kdoví kde byla ta pravá chyba. Co už pro naše ačko to znamenalo NP. Na start už se chystal další favorit soutěže a to Mistřovice těm však trochu , ale popřála smůla a po nasání vzduchu při nápichu a 1sek prostřiku na levém proudu se s časem 28,266 asi spokojeni domů nevraceli.

Albrechtické ženy chtěly první cenu tedy zájezd do Jeseníků určitě vyhrát a šlo to i vidět. Předvedly krásný útok a mezi holkama jasně s časem 27,704 zaslouženě ujaly vedení. Po nich se už nedočkavě hrnuli na start muži z Marklovic , těm se bohužel v poslední době u nás nedaří a po loňském zaváhání na rozdělovači tentokrát se odpojila spojka cečkové hadice. Tedy další NP. Naopak poprvé se u nás objevili borci z Milíkova a hned všem ukázali , že mají na to běhat u nás o pohár. Čas 23,374 je vyhoupl na 2. místo. Po nich se již na start ukázaly holky z Marklovic , u kterých se snad kvůli problému s nábojema musel 5x opakovat start, ale i tak měly krásně rozběhnutý útok, ale po prostřiku na levém proudu , který jim běžel muž výsledný čas 41,860 je posunulo pouze před ženy ze Stonavy.

Zpupná Lhota další černý kůň na bednu, ale nepovedl se nápich a posléze kdy už voda byla bčkový odhodil přilbu a bylo z toho NP. Posléze šel na start náš mužský B team s půjčenou mašinou i strojníkem od Milíkova a po krásném provedení a po té co proudaři předvedli krásné sestřiky jim zaslouženě patřilo s časem 24,140 pěkné 3. místo.

 

o však náhle změnil Chotěbuz , kterýmu se u nás daří a ukázal to i letos čas 19,730 je posunulo před Milíkov na druhé místo a Milíkov tím pádem na třetí. Kdo mohl ještě něco změnit to byly Mosty, které vyhrály krajské kolo v požárním útoku a nažhaveni šli zdolat náš kopec. Bohužel levému proudaři se nepovedlo sestříknout a Mosty uzavřeli celou naši soutěž neplatným pokusem. 

 

O týden později  jsme celé dva dny dělali  pořadatelé na závodech motorek pod názvem Zlatý Kahanec.

 

Poslední prázdninový víkend se přihrnul strašně rychle a byla tady noční soutěž v Chotěbuzi. Jelikož máme stále v opravě naši mašinu museli jsme si vypůjčit strojníka i mašinu od domácích. Navíc běželi jsme v provizorní sestavě. A poté co se dozvěděli, že savice se nesmí dotýkat země jsme byli zatraceni mnohem více. Ale navzdali jsme to ! Udělali provizorní řešení a snad 20min si náš košový nekošový :-D Lukáš zkoušel dělat koš ze stroje - kdy jsem mu já osobně s Michalem Třaskalíkem dělal provizorně stroj. Povedlo se tento tah byl dobrý a Lukáš to opravdu perfektně natrénoval a všichni jsme věřili , že nás toto nezaskočí jak otřeba Mistřovice , kterým se koš nepovedl a s výsledným časem 28sek na bednu neměli.


Šli jsme na start jako poslední team , strojník od Chotěbuze byl přecejen už trochu společensky unaven jako řada dalších našich členů, kteří nakonec neběželi. Sestava byla zajimavá - Koš Lukáš Pinkava ..... Nápich Tomáš Duda...... Strojník byl půjčený .. bečka dělal Miro Witosz.... na rozdělovač šel Tomáš Bango... Pravý Proud Michal Třaskalík a levý já..... zajímavá sestava nahecovaná snad jako nikdy šla na start. Zadek se povedl ! V tomto složení za 8sek!!! Voda šla dopředu - sám jsem nečekal tak rychlý zvuk mašiny, ale voda šla dopředu. Vepředu to všem krásně vyšlo, bylo to rozběhnuté na nádherný čas. Ale pak najednou ejhle šla po rozdělovač a pak už voda nikde jen strojník stále fičel po plynu, i když pak už to sálo i trochu vzduchu stále jel ani nevím proč. Doteď nikdo neví kjde vlastně byla chyba , ale asi nám štěstí nepřeje a bylo z toho NP a velké zklamání. 

 


Druhý den jsme si vyjeli na kolech na soutěž do blízkého Hradiště. Mašinu nám opět půjčila SDH Stonava společně i se savicema a koš nám zaběhl také borec od nich. Po menším nasání vzduchu nakonec čas 18,62 nám stačil v celkem slušné konkurenci na pěkné 3. místo. Video bude brzy. 

 

Poslední závodní měsíc - září

 

·  Sezóna strašně rychle utekla a máme zde zápisky z posledního závodního měsíce, tedy měsíce září. 4.9.2010 - to byl termín pro poslední kolo Těšínské ligy a zároveň první závod v 9. měsíci. Závodu se zůčastnili pouze naši chlapi navíc opět s půjčenou mašinou od SDH Stonava. Jelo se na nástřikové terče a po původních obavách to naši proudaři zvládli bravůrně. Výsledný čas něco málo přes 30sek bohužel stačil až na 5. místo celkově a to faktem je , že teamy od 2. místa do 6. se lišily pouze v desetinách sekund. Co naplat, štěstí při nás nestálo a po problémech s pravidly v Těšínské lize nám na náladě moc nepřidalo.

 

O týden později již čekala pro nás dlouho očekávaná soutěž a to v Bohumíně - Šunychlu. S ambicemi na výhru jsme tam asi jeli bohužel víc než je zdravé. A jelikož levý proudař nezaklekl a výsledný čas 33sek nás hned snesl dolů z myšlenek na výhru. Ba co víc skončili jsme poslední - jen podotknu , že vítezný team vyhrál s časem 24sek. I tak jsme nedělali z toho zase kdovíjakou vědu a cestou z Šunychlu se vydali na pohárovku do Albrechtic , jelikož jsme přijeli na poslední chvíli ani jsme neměli čas se rozkoukat a šli jsme na start. První náš útok celkem vyšel - čas by byl okolo 19sek , ale jelikož se časomíra nestopla byli jsme nuceni opakovat celý útok znovu. Při druhém už se tolik nevedlo a náš pravý proudař se zamotal do hadice což způsobilo nepěkný konečný čas 33sek a stačilo to pouze na předposlední místo. Tuto smůlu jsme chtěli prolomit v ten samý den na noční soutěži v Mistřovicích. Ale tentokrát to byl bečkař komu se nepovedlo zapojit bečkový spoj a zanmenalo to pro nás NP+pro bečkaře pěkná sprcha =)

 

17.9.2010 byla připravena noční soutěž v Dolní Lištné, kde pravidelně jezdíme. Jeli jsme tam sice v neobvyklém složení - dalo by se říct neprakticky jako v loňském roce. Ale vloni tam padl jeden z našich nej časů - letos už to bylo horší. Po problémech s časomírou jsme opět byli nuceni opakovat start a ten možná rozhodil košového natolik, že mu koš nesedl jak by chtěl. Výsledný čas 21,5 žádná sláva a mohlo se jet domů (tedy někteří) :-D

Druhý den byl na programu závod ve Stonavě kde se nám vloni povedlo dát krásný čas a všichni věřili v to samé i letos. Jako vloni panovala na závodě obrovská pohoda. A možná to je i příčinnou , že se nám ve Stonavě tolik daří. I letos jsme pokořili svůj rekord v sezóně a to , když časomíra se zastavila na čísle 17,6sek. Krásný čas , ale opět jako vloni nám bohužel stačil na bramborové 4. místo.

 

oslední závod v sézoně se konal v Řece a byl také posledním nočním závodem letos. Jelikož většina z nás byla velice unavena z fotbalového turnaje , který pořádaly Stanky po několika letech a o kterém budu psát zvlášť v dalším článku, neočekávalo se žádné super výsledky. Jedinou změnou bylo, že s náma po dlouhe době jely naše ženy. Ženám útok vyšel dalo by se říct podle jejich klasik tedy 26sek a stačilo to na krásné 1. místo. U mužů ty nervy byly větší s časem 18,4sek se do konce soutěže nevědělo zda to bude stačit na bednu. Nakonec však stačilo a naši borci se umístili na pěkném 3. místě. A tak jak načli sezónu v Třanovicích 3. místem tak ji i ukončili 3. místem v Řece.